woensdag 12 juli 2023

Inleiding boek Yeshayahu ben Aharon (de schemering en opstanding van de mensheid)


INLEIDING


De in dit boek gepubliceerde lezingen werden gegeven in de jaarlijkse wereldwijde bijeenkomst van de Hogeschool in Zweden, in februari 2019. Ik heb sommige delen herschreven en andere toegevoegd die erbij horen.

De stijl van het gesproken woord is heel anders dan het geschreven woord. Elke lezing, evenals een hele lezingencyclus, is een levend organisme dat zich in ruimte en tijd ontwikkelt als een echte gebeurtenis, volgens de spirituele en fysieke omstandigheden van een bepaalde gelegenheid. Het begint met een geconcentreerd gedachtenzaadje, en ontwikkelt zich organisch, via wortels, steel, breidt zich uit en krimpt, ritmisch, met toevoeging van nieuwe variabelen, bladeren en takken, tot het weer samentrekt, in een hogere concentratie, in de bloemknop, waaruit het kan bloeien en zich nog verder kan uitbreiden, en zijn wezenlijke wezen onthult. Nu vereist dit proces, zoals elk levend proces, herhalingen en variaties die het centrale onderwerp vergeestelijken, door in en uit te circuleren, in hogere en uitgebreidere cirkels van de spiraalvormige scheut. Dit ritme is uiteraard een ideaal archetype, dat niet in elke afzonderlijke lezing kan worden gerealiseerd, maar alleen in de cyclus als geheel, en ook moet de cyclus worden gezien als slechts één orgaan in het voortdurend levende werk dat zich gedurende tientallen jaren als geheel ontvouwt.

Daarom moest ik, bij de voorbereiding van deze lezingen voor druk, deze ritmische en flexibele, vloeiende levensvorm respecteren, en heb ik mijn veranderingen aangepast aan de stijl ervan. Omdat dat vijf lezingen op zichzelf een levend geheel vormen, zullen we, als we ze elk afzonderlijk lezen, de lering van het geheel niet vatten. Daarvoor moeten we eerst alle vijf lezingen met elkaar verweven. Daarom kunnen sommige dingen eerder worden gezegd, die niet onmiddellijk hun lineaire continuering en ontwikkeling vinden. Meer ritmische uitbreidingen en inkrimpingen, en verdere spiraalvorming zullen nodig zijn, om nieuwe dingen toe te voegen uit gebieden die ver uit elkaar lijken te liggen. En pas later zal blijken dat de draad weer is opgepakt, maar nu, nadat de rest van het organisme zich voldoende heeft ontwikkeld, kan hij worden voortgezet en tot een zeker einde worden gebracht. Sommige dingen die eerder werden genoemd, vinden dan hun relatieve voltooiing. De lezers zouden dit feit in gedachten en ter harte moeten nemen wanneer zij dit boek beschouwen en proberen in hun gedachten en gevoelens het levende ritme en de ontwikkeling ervan te recapituleren en te verlevendigen.

Bovendien konden deze lezingen alleen worden gegeven omdat er een levendige gemeenschap plaatsvond, waarvan in het midden deze plaatsvonden; en deze gebeurtenis kon hen ontvangen en voeden in de juiste stemming van de gemeenschappelijke ziel en het hart. Deze gemeenschapservaring verandert elke individuele presentatie in een dialoog, ja, een multiloog, omdat de spreker en de toehoorders dezelfde bron van inspiratie delen. In zeer reële zin ervaar ik een lezing als een gesprek met mijn toehoorders enerzijds en met de wezens die licht over ons laten schijnen en onze bijeenkomst inspireren anderzijds. En dit intieme spirituele gesprek vindt plaats als een echte gebeurtenis, die vorm geeft aan elk woord, elke zin en elke wending van de lezing. Daarom wil ik mijn diepe dankbaarheid uitspreken aan de toegewijde groep zielen die in Zweden bijeen kwam om de Hogeschool te verdiepen en te versterken. Moge hun enthousiasme in kracht toenemen en moge hun moed en toewijding dit pad blijven openen en verlichten!


Yeshayahu Ben-Aharon, Kerstmis 2019 

   


Het nawoord van dit boek kunt u hier vinden.

terug naar inhoudsopgave

Geen opmerkingen: